23. maaliskuuta 2018

"Mitä teen markkinoiden kalleimmalla driverilla, jos en voi kävellä kierrosta loppuun?"

Golfkausi antaa vielä odottaa itseään, mutta sitä suunnitellessa on hyvä katsastaa kaapista löytyvien vanhojen kenkien kunto, puhdistaa niistä edelliskauden ruohot sekä vaihtaa tarvittaessa ruusukkeet uusiin. Jos vanhat kengät ovat kuitenkin roskiskamaa, on hyvä pohtia hetki ennen uusien ostamista, minkälaiset kengät sopisi omaan käyttötarkoitukseen.

Golfkengät voidaan karkeasti jakaa kahden eri kategorian kenkiin: ruusukkeellisiin ja ruusukkeettomiin, eli niin sanottuihin street -kenkiin. Street -kenkien suosio on viime vuosina nousuut hurjasti niiden helppouden takia; samoilla kengillä voi hypätä suoraan golfkentältä autoon eikä ruusukkeiden vaihtoa tarvita. Street -kengillä on kuitenkin myös haittapuolensa; kun kengän omat nystyrät kuluvat loppuun, on kengän käyttöikä golfkentällä lopussa, vaikka itse kenkä olisi hyvässä kunnossa. Lisäksi monen street -kengän pito-omaisuudet eivät - varsinkaan märällä kelillä - yllä ihan ruusukekenkien pito-ominaisuuksien tasolle.

Golf Balancen kenkävalikoimasta löytää varmasti jokainen sopivan parin


Yleisesti voidaan sanoa, että ruusukkeelliset kengät ovat monesti myös kiertojäykempiä kuin nyppyläpohjaiset -street kengät. Jäykkyyttä kengässä vaaditaan erityisesti silloin, kun svingataan kovaa, golfpelaajan paino on suuri tai kun pelataan pehmeällä kentällä. Mikäli hyvin pehmeäpohjaiselle kentälle lähtee pelaamaan hyvin pehmällä kengällä, väsyy jalka helposti. Kovapohjaisella kentällä taas kovapohjainen kenkä voi aiheuttaa kovia iskuja esimerkiksi penikoihin, jolloin jalat voivat kipeytyä sen vuoksi. Tällöin pehmeäpohjainen kenkä voi kovalla kentällä olla parempi vaihtoehto monille.

Ruusukkeettomien kenkien pohjat ovat muutamassa vuodessa ottaneet aimo harppauksia eteenpäin ja joidenkin street -kenkien pidossa tai jäykkyydessä ei huomaa mitään eroa perinteisen ruusukekengän pitävyyteen. Tällaisista kengistä hyviä esimerkkejä ovat Eccon Cage -kengän Spydr-Grip -pohja, Niken Lunar Control Vaporin sekä Footjoyn Pro SL -kengän pohjat.

Eccon Cage kengän Spydr-Grip pohja vasemmalla, Niken Lunar Control Vapor oikealla alhaalla ja Footjoyn Pro SL -kenkä ylhäällä. 


Kenkää valitessa tärkein kaikesta on kuitenkin istuvuus. Eräs asiakkaamme totesti asian mielestäni hyvin kiteytetysti: "mitä tekee markkinoiden kalleimmalla ja hienoimmalla draiverilla, mikäli kierrosta ei pysty kävelemään loppuun?" Golfkengän on siis oltava sellainen, että se istuu hyvin jalkaan ja on oikeankokoinen; ei liian suuri tai leveä, mutta ei myöskään liian tiukka. 

Leveydeissä ja kenkien koossa on paljon merkkikohtaisia eroja. Footjoyn ja Adidaksen kengistä valittavana on medium- sekä leveää lestiä, Eccon kengät taas ovat luonnostaan leveämpilestisiä. Myös Skechers on hieman leveälestisempi, kuin esimerkiksi Puma ja Nike. Niken ja Under Armourin kengät ovat kapeammasta päästä, joten ne sopivat hyvin sirolle jalalle.

Osassa Eccon uusista kengistä on ominaisuutena kaksi pohjallista ja lisäleveyttä tarvitseva voi poistaa "Extra Width" -tekstillä varustetun pohjallisen, jolloin kengän lesti hieman levenee. 


Golfarin ikääntyessä jalat saattavat tulla vaativimmiksi kenkien suhteen. Myös koko saattaa muuttua, kun jalka painuu kasaan, tällöin monesti jalka myös levenee tai pitenee. Ikääntyneet eivät ole kuitenkaan missään tapauksessa ainoat, joiden kannattaa kiinnittää huomiota kenkien valintaan. Mikäli nuorena käyttää kenkiä, jotka eivät tue jalkaa oikeista kohdista, voi se vaikuttaa vanhemmalla iällä suurestikin jalkojen hyvinvointiin.

Parhaat kengät omaan jalkaan löytyvät vain kokeilemalla, mutta ennen kenkäostoksia kannattaa hieman miettiä omia tarpeitaan sekä vaatimuksiaan.

Naisten kengissä löytyy valinnanvaraa niin malleissa, kuin väreissäkin



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti