27. marraskuuta 2017

Kello, kiikari vai kämmenmittari?

Joulu lähestyy uhkaavasti ja onkin hyvä aika miettiä joululahjoja golfarille. Jo muutamaa vuotta peräkkäin yksi suositummista lahjoista innokkaalle golfarille on golfkello, -kämmenmittari tai -kiikari. Mutta minkälainen mittari sopii kellekin? Seuraavassa hieman apuja valinnanvaikeuteen. :)

Golfkiikarit mittarina ovat olleet markkinoilla hieman kauemmin kuin golfkellot. Kiikari onkin siis saavuttanut suosionsa heidän joukossa, jotka hommasivat mittalaitteen heti kun ne markkinoille saapuivat. Kiikarissa on myös hyvät puolet, joiden takia se on niittänyt suosiota. Kiikarilla mitan saa kentällä ihan mihin tahansa kohteeseen, mikä kellolla on hankalampaa. Toki nykyisissä huippukelloissa (korkeamman hintaluokan kelloissa) voi sormella myös valita kellon kosketusnäytöstä kohteen mihin tahansa väylällä. Kellon pienen koon takia voi kuitenkin olla hankalaa osua juuri siihen kohtaan, kun on tarkoitus. Jos haluaa ottaa mitan mihin tahansa väylällä, mutta kiikarin kaivaminen pussista ei houkuta, ja kellon näyttö tuntuu liian pieneltä, on kämmenlaite hyvä vaihtoehto.

Bushnell on kiikarien ehdotonta eliittiä. Kuvassa heidän peruskiikarimalli, V4. 

Garminin S60 -kellossa voi napauttamalla ottaa mitan mihin tahansa pisteeseen väylällä. 


Golfmittarina kello on ollut viime vuosina ehdottomasti suosituin. Tämä johtuu sen helppoudesta; kello mittaa kokoajan liikkuessa etäisyyden viheriölle, ja jo nopea vilkaisu selventää jäljellä olevan matkan griinille. Jos kuitenkin haluaa tietää mitan esimerkiksi doglegiin, on mallista riippumatta lähes aina painettava ainakin yhtä nappulaa, jotta näkymä vaihtuu. Tällöin kiikariin tottunut pelaaja on saattanut kiikarillaan jo saada mitan doglegiin. Täytyy kuitenkin mainita, ettei kiikarillakaan aina ole helppoa saada mittaa mihin tahansa. Jos halutaan mitta maassaolevaan pisteeseen, esimerkiksi vesiesteen etureunaan, voi se kiikarillakin tuottaa hankaluuksia - jollei vesiesteen etureunassa ole esimerkiksi korkeita kaisloja tai muuta kiintopistettä.

Kello ei myöskään sovi jokaiseen ranteeseen ja kellojen keveydestä ja joustavasta materiaalista huolimatta voi mennä aikaa tottua svingaamaan kello ranteessa.

TomTom Golfer 2 kello on saanut paljon kehuja helppokäyttöisyydestään ja selkeydestään. Isojen numeroiden ja yksinkertaistettujen näkymien ansiosta se sopii varsinkin varttuneemmalle golfarille. 


Kelloissa on tänä päivänä eniten ominaisuuseroja, ja kelloa hommatessa onkin hyvä pohtia itseään golfarina ja liikkujana. Saatavilla on esimerkiksi aktiivisuusrannekkeita, jotka tukevat golfia, juoksua, pyöräilyä jne. Tällainen yleisurheilukello on hyvä vaihtoehto, jos pidät muutenkin liikkumisesta tai jos haluat, että kello seuraa koko päivän aktiivisuuttasi. On kuitenkin muistettava, että mitä enemmän kello tukee urheilulajeja, sitä vähemmän siihen mahtuu esimerkiksi golfominaisuuksia. Garminin X40 -urheilukellossa golfominaisuuksiin kuuluu lähinnä vain viheriömitat, mutta se on hyvä yleiskello, jos haluaa pärjätä yhdellä urheilukellolla.

X40 mittaa sykkeen ranteesta ja on kooltaan siro. Siksi se onkin erityisen suosittu varsinkin naisten keskuudessa. 


Kämmenmittari on loistava vaihtoehto, jos ei halua kelloa ranteeseen, mutta ei halua tai pysty tihrustamaan kiikarin läpi mittoja (esimerkiksi silmälasien kanssa voi olla hankaluuksia). Kämmenmittareissa on monesti mukana teline, jolla mittarin saa kiinnitettyä esimerkiksi golfkärryn kahvaan. Tällöin mittari on kokoajan lähellä ja nopealla vilkaisulla saa mitan tietoon - aivan kuten kellossakin. Kämmenmittareita on eri kokoisia, aina kännykän kokoisesta laitteesta taskuunmahtuvan kokoiseen.

Kämmenmittari on hyvä vaihtoehto, jos haluaa nähdä väylänäkymän suurempana tai kello ei istu ranteeseen. Kuvassa Garminin G8 -malli.


Jotta pelaaminen olisi nautinnollisempaa, kannattaa miettiä hetki ennen ostoa, millainen mittari sopii parhaiten omaan käyttöön. Asiantuntijat osaavat neuvoa hyvin hankinnassa, mutta toivottavasti myös tämä teksti selventää asiaa. :) Kello, kiikari vai kämmenmittari, mikä on sinun valintasi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti